facebook-link twitter-linklinkedin-link

Βιολογικά vs συμβατικά προϊόντα


Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο υγιεινά; Η αλήθεια είναι ότι μετά από 100.000 μελέτες, δεν γνωρίζουμε. Εντωμεταξύ, η έλλειψη στοιχείων δημιουργεί τον χώρο για επαγγελματικές ευκαιρίες στον τομέα της βιομηχανίας και παραγωγής βιολογικών τροφίμων.

Οι μελέτες που στοχεύουν στην αξιολόγηση της επίδρασης που έχουν τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα στην υγεία του ανθρώπου δεν καταλήγουν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο Μάιο, μία επιτροπή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής παροτρύνει στην επιλογή των βιολογικών προϊόντων λέγοντας ότι ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου. Μπορεί να μην υπάρχουν σίγουρα συμπεράσματα για το αν είναι επιβλαβή αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Η τελευταία ανασκόπηση σχετικών μελετών δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition. Από τα 98.727 άρθρα που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία 50 χρόνια, μόνο τα 12 είναι σωστά στοχευμένα σωστά! Κατέληξαν λοιπόν ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούν για την δημιουργία συστάσεων. Στο ίδιο αποτέλεσμα κατέληξαν και πέρυσι άλλοι ερευνητές που αξιολόγησαν 162 μελέτες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει να αγνοήσετε πηχυαίους τίτλους που αναφέρουν ότι «τα βιολογικά τρόφιμα είναι πεταμένα χρήματα» ή ότι «τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά». Στην πραγματικότητα ακόμα και σήμερα υπάρχει ελλιπής αξιολόγηση και έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι αναφέρεται και στην ανασκόπηση. Οι συγγραφείς ορίζουν ότι «έκπληξη προκαλεί το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί επιστημονικά το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο λόγω του αριθμού όσο και της ποιότητας των μελετών».

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση ενός βιολογικού καρότου και της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συγκρινόμενο με ένα συμβατικό, δεν αποτελεί το ζήτημα. Λίγοι είναι εκείνοι οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το βιολογικό καρότο επειδή είναι πιο θρεπτικό. Φυσικά υπάρχει και η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος αριθμός, επιλέγει τα βιολογικά προϊόντα επειδή ανησυχεί για τα χημικά υπόλοιπα που μπορεί να περιέχονται στο συμβατικό προϊόν και δύναται να επηρεάσει την υγεία του και το περιβάλλον. Εδώ είναι το σημείο που ξεκινάει ο περιορισμός των επιστημονικών στοιχείων. Η κυβερνητική επιτροπή των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής βασίστηκε σε ελλιπή στοιχεία για να εκδώσει μία οδηγία που αναφέρει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα, παραγνωρίζοντας ότι πολλά συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες θεωρούνται ασφαλή. Συμπλήρωσε όμως ότι πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία καρκίνων μπορεί να υποτιμούνται και το μέλλον να μας βρει υπόλογους των πράξεων και των συστάσεων μας.

Η επιλογή των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων περιορίζει έως και αποκλείει την λήψη ορμονών, γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών ή άλλων στοιχείων με περιορισμένη ερευνητική αξιολόγηση που συμμετέχουν στην καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή των καλλιεργειών.

Για τον λόγο αυτό, η βιομηχανία βιολογικών προϊόντων συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ η κόντρα μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων συνεχίζει από την πλευρά της να προκαλεί σύγχυση.

Δεν γνωρίζω εάν θα πρέπει να περιμένουμε άλλες 100.000 μελέτες για ένα πιο σίγουρο αποτέλεσμα, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο καταναλωτής είναι για άλλη μία φορά έρμαιο των περιορισμένων στοιχείων και με μία αβέβαιη στάση απέναντι στα ράφια με τα διάφορα προϊόντα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του μεσοπρόθεσμα.