facebook-link twitter-linklinkedin-link

Φορολόγηση τροφίμων ανάλογα τα λιπαρά τους!


Καλά ακούσατε! Στο Λονδίνο γίνονται συζητήσεις για την φορολόγηση των τροφίμων ανάλογα με την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Στην λύση αυτή κατέληξε ο Sir Nicholas Wald, διευθυντής του Wolfson Institute of Preventative Medicine in London, παρατηρώντας το γεγονός ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η βιομηχανία τροφίμων παράγει τρόφιμα με ολοένα και λιγότερα λιπαρά. Ο ίδιος είπε ότι τελικά μόνο η κρατική παρέμβαση μπορεί να δώσει την λύση. Επιπλέον πρότεινε την φορολόγηση του περιεχομένου αλατιού, του αλκοόλ και της ζάχαρης.

 

Στον αντίποδα, η βιομηχανία τροφίμων συνεχίζει να δηλώνει ότι προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα των εν λόγο συστατικών. Η προσπάθεια αυτή έχει όμως μεγάλο κόστος αλλά και κίνδυνο αφού το τελικό προϊόν μπορεί να μην αρεστό και να επιλεχθεί από τον καταναλωτή μειώνοντας έτσι το κέρδος των εταιρειών.

Στην Δανία, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει ξεκινήσει η φορολόγηση του κορεσμένου λίπους, προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα των τιμών σε προϊόντα όπως την μαργαρίνη, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος κ.α.

Στην Ουγγαρία έχει προταθεί η φορολόγηση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και πρόκειται να γίνει. Ο προγραμματισμός περιμένει έσοδα στα κρατικά ταμεία, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στην Μεγάλη Βρετανία λοιπόν γίνεται συζήτηση από επίσημους φορείς, όπως το British Nutrition Foundation, για την υιοθέτηση των πρακτικών αυτών. Στην Ελλάδα, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη την οικονομική κατάσταση και λιγότερο το ενδιαφέρον του κράτους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ίσως αποτελέσει μια από τις επόμενες χώρες που θα το υιοθετήσουν.

Προϋπόθεση για την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών θα πρέπει να αποτελεί η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή σε θέματα ετικετών τροφίμων και σωστής επιλογής ανάλογα των αναγκών του. Στην συνέχεια και αφού οι υπόλοιπες προσπάθειες δεν αποβούν γόνιμες, τότε ίσως η κρατική παρέμβαση με τέτοιους επιθετικούς τρόπους να είναι περισσότερο αποδοτικές.